Tips när du virkar och stickar

Virknålar och stickor

Det finns en hel del olika storlekar på virknålar och stickor som man kan använda. Vilken storlek man ska använda beror på vilket garn man ska använda. På banderollen som sitter runt garnet står det vilken storlek som du ska använda. Det för att du ska få ett bra resultat och resultatet inte har för stora hål i sig.

Tips  Tips

Garn till ditt virkade eller stickade

Är du nybörjare när det gäller både virkning och stickning ska du börja enkelt. Ta ett lättare mönster och använd det garn som beskrivningen anger. När du sen blir lite varm i kläderna kan du prova dig fram. Det finns en uppsjö av olika färger på garner och dessutom hur tjockt det är. Det beror lite på vad du ska göra. Gör gärna också en liten provlapp av det du ska göra så att du ser att både garn, virknålar eller stickor stämmer.

Använder du rätt garn till ditt mönster så se till att du köper rätt antal nystan till det. Allt som står i mönsterbeskrivningen brukar stämma. Använder du ett annat garn än beskrivningen så kanske det går åt antingen mer eller mindre beroende på om du tagit ett tjockare eller tunnare garn. Du kan också blanda två olika färger på ett garn, men då kan också storleken bli annorlunda.

Tips när du virkar eller stickar

När du valt mönster, virknål, stickor och garn och ska sätta fart så finns det några tips du kan tänka på:

  • Använder du stickor och virknålar som är i aluminium kan du diska dom i diskmedel innan du sätter igång. Då kommer garnet att glida mycket lättare.
  • Börja inte med garnet utifrån utan inifrån. Det gör att ditt nystan inte hoppar runt på golvet eller soffan. Leta reda på själva änden i nystanet så du inte drar ut hela innandömet.
  • För att inte dina ändar ska fransa sig om du har ett sådant garn kan du ta en droppe genomskinligt nagellack på änden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *